7 TIPS VOOR EEN ONTSPANNEN KERSTDINER!

7 TIPS VOOR EEN ONTSPANNEN KERSTDINER!

Het is 6 december. Sinterklaas is weer het land uit. De kerstboom mag in huis, op de radio worden de kersthits weer grijsgedraaid en het organiseren van het kerstdiner gaat van start. Heerlijk! Of krijg jij er de kriebels van? Je huis vol mensen, veel afwas en urenlang in de keuken staan. Dan heb ik voor jou enkele tips om je kerstdiner ontspannen voor te bereiden en in de puntjes te verzorgen voor je familie of vrienden!

  1. Begin op tijd!

Met iedere vorm van organiseren zie je dat mensen te laat beginnen. Zorg ervoor dat je minstens 2 weken voor je kerstdiner begint met het uitzoeken van recepten. Zo kun je rustig oriënteren of er nog lekkere recepten in de Allerhande of een ander kookblad/boek staan. Verdeel de verschillende taken over je familieleden, hierover in tip 3 meer. Haal de boodschappen ruimschoots op tijd in huis. Bij veel supermarkten kun je je boodschappen ook bestellen en thuis laten bezorgen, hoe makkelijk is dat?! Begin ten slotte zo vroeg mogelijk met de voorbereiding van je gerechten, hierover in stap 5 meer…

  1. Probeer de gerechten eerst zelf uit

Er is niets vervelender dan uren in de keuken staan, om vervolgens een mislukt resultaat te proeven. Test daarom de gerechten die je wilt maken met Kerst, een keertje eerder uit! Zo weet je gelijk of het lekker is en hoelang het daadwerkelijk duurt om het gerecht te bereiden.

Kook je voor een grote groep en doe je dat niet regelmatig? Kies dan voor simpele gerechten, zodat je de focus kunt leggen op kwaliteit! Iedereen is gek op carpaccio. De manier waarop je het bord opmaakt, kan er bovendien voor zorgen dat je simpele gerecht er super chique uit ziet!

  1. Verdeel de taken

Het kan natuurlijk zo zijn dat je het liefste alles zelf doet. Maar vergeet niet dat veel familieleden het ook leuk vinden om een bijdrage te leveren. Bovendien scheelt het jou een hoop werk (en stress) en creëer je op die manier ook nog een persoonlijke draai aan het kerstdiner!

Het is handig om dit vooraf even te vragen: wie wil/kan iets doen en wie niet? Indien dit eenmaal duidelijk is, kun je de taken verdelen. Verdeel bijvoorbeeld de gangen van je kerstdiner over verschillende mensen. Mensen die geen zin hebben om te koken kun je wellicht verantwoordelijk stellen voor het afruimen en afwassen. Of voor de wijnen en verdere dranken die verzorgd moeten worden!

Een kerstdiner is meer dan alleen eten en drinken

Maar een kerstdiner is meer dan alleen eten en drinken. Heb je wel eens nagedacht over de styling van de tafel? Of het verzorgen van de achtergrondmuziek, door een sfeervolle muzieklijst te maken op Spotify? Tenslotte is de voorbereiding van de kerstfoto(s) ook niet geheel onbelangrijk. Waar gaan jullie deze maken? Het is handig om vooraf na te denken over een opstelling. Maak bijvoorbeeld een combi van mensen die staan en zitten en betrek huisdieren erbij. Of gebruik wat leuke props om vast te houden!

Genoeg taken te verdelen dus!

  1. Kies voor een wandeling in de natuur

Wat is een betere manier om te ontspannen, dan een wandeling met je geliefden in de natuur? Nog een taak voor een familielid! Het uitstippelen van een mooie wandeling.

Met mijn eigen familie beginnen we Tweede Kerstdag gezamenlijk met koffie, thee en lekkers om vervolgens een wandeling te maken in het bos. Dit raad ik dan ook iedereen aan. Je zit over het algemeen de hele middag/avond al op je stoel. Bovendien maak je op deze manier weer wat ruimte in je maag voor al het lekkers wat gaat komen!

Daarnaast helpt de natuur je ontspannen. Geniet van de omgeving en vergeet alle voorbereiding op het kerstdiner lekker. Uiteraard kun je dit alleen doen, wanneer je alles, voor het wandelen, goed hebt voorbereid. Je wilt niet lopen piekeren over de kalkoen die nog zo lang in de oven moet. Lees hierover meer in de volgende tip. Keep Calm, It’s only Christmas!

  1. Bereid zoveel mogelijk voor

Met het hoofdgerecht moeten veel ingrediënten tegelijk klaar zijn en warm geserveerd worden. Best een uitdaging. Zeker aangezien niet iedereen een grote keuken heeft, waarin meerdere familieleden kunnen staan koken (wanneer je gerechten of gangen verdeeld).

Om dit ontspannen te laten verlopen, adviseer ik je om alles wat vooraf klaargemaakt kan worden, klaar te maken. Sommige gerechten krijgen zelfs meer smaak wanneer je ze een dag later serveert! Soep is hier een mooi voorbeeld van. Daarnaast kun je kiezen voor gerechten die minder op timing aankomen. Denk hierbij aan salades, aardappelpuree en braadvlees.

Heb je warme gerechten die je niet á la minute hoeft te serveren (ivm uitdrogen vlees bijvoorbeeld)? Maak dan gebruik van een warmhoudplaat/oven om deze gerechten warm te houden. Of gebruik lekker ouderwets een hooikist! Zo hield mijn oma van 96, haar gerechten vroeger ook warm!

  1. Zet geen pannen en schalen op tafel

Veel mensen zetten alle pannen en schalen met eten op tafel tijdens het hoofdgerecht. Een mooi bourgondisch gezicht. Echter is de tafel hierdoor vaak mega vol en schep je eerder een derde keer op, waardoor ik zelf vaak veel te veel eet…

In plaats van de potten en pannen op tafel te zetten kun je borden in de keuken opmaken en deze serveren. Ook weer een mooie taak voor 2/3 familieleden! Voor gemak gaan? Vraag dan je familieleden om langs de keuken te lopen met hen bord, als een soort buffet. Zo kan jij opscheppen en kan iedereen zelf bepalen wat en hoe veel ze willen.

  1. Een Onspannen Mindset

Gezelligheid is het allerbelangrijkste ingrediënt voor een ontspannen kerstdiner. Brand geurkaarsen, zet een muziekje op en hef samen het glas. Wees je ervan bewust hoe bijzonder het is om Kerst met elkaar te kunnen vieren met al dat lekkers en leuks.

Creeër geen hoge verwachtingen en ga niet voor het perfecte diner, deze bestaat namelijk niet. Heb aandacht voor je gasten en neem alle tijd voor je kerstdiner. Je hoeft de gangen niet achter elkaar op te dringen. Zo maak je ook weer wat ruimte in je maag.

Maak voor de kinderen ook een leuk hoekje, waar zij hen eigen gang kunnen gaan. Voor hen is het ook heerlijk om niet de hele avond aan tafel te hoeven zitten. Dat is voor kinderen namelijk nogal een uitdaging.

Welke tip ga jij toepassen tijdens Kerst? Ik wens je heel veel plezier met alle voorbereiding. Indien ik je nog kan helpen, stuur dan gerust een mailtje of appje! Alvast fijne feestdagen gewenst.