Industriële Locaties in Groningen

Industriële Locaties in Groningen

De mooiste (trouw)locaties van het Noorden

Provincie Groningen

Wat mij betreft is het een gouden combinatie: zo’n rauwe soms ietwat melancholische omgeving met de romantische, zwierende styling en de blijdschap + liefde rondom een bruiloft. En dat vinden meer mensen, want trouwen op industriële locaties is al enkele jaren een trend. Maar toch valt me op dat industriële trouwlocaties in het Noorden van Nederland minder bekend zijn dan die rondom de randstad. Zonde! Want ook Groningen, Friesland en Drenthe kennen een paar parels van locaties. Vandaar deze blog om je kennis te laten maken met deze prachtige locaties!

We beginnen deze blog met de ruwe parels van Groningen, de provincie waar ik zelf alweer bijna 7 jaar woon. Je kunt het dan wellicht ook geen toeval noemen dat ik in deze periode op een van de mooiste industriële locaties van de provincie heb gewerkt! Als je goed hebt op gelet, wist je dat natuurlijk al, want ik heb destijds een complete blog aan De Suiker gewijd: Feestlocatie – De Suikerfabriek

DE SUIKERFABRIEK

De Suikerfabriek is een prachtige locatie in Groningen stad. En een behoorlijke, want door het hele pand verspreid kun je er bijna 5000 mensen kwijt. Goed, het gemiddelde bruidspaar in Nederland zal geen 5000 gasten uitnodigen. Ik zoom daarom graag in op de meest geschikte ruimte in de Suiker, namelijk: De Balzaal.

Deze prachtige ruimte is mijn favoriet en naar mijn mening ook het meest geschikt voor een bruiloft dankzij de grote partij aan ramen. Zelfs in de winter heb je hier prachtig licht. De ruimte is groot genoeg voor maar liefst 500 mensen. Gezien de gemiddelde bruiloft (hebben we ‘m weer) niet meer dan 150 gasten telt zou ik jullie adviseren om de ruimte op te delen in 3 ruimtes door grote doeken in te hangen (kan De Suiker Events voor je realiseren). Zo kun je een ruimte inrichten voor zowel de ceremonie, het diner als het feest! Bovendien realiseer je met deze doeken ook gelijk de noodzakelijke demping van geluid, belangrijk m.b.t. de kwaliteit van muziek en uiteraard het verstaanbaar maken van speeches!

 

De Balzaal ingericht voor ESNS

Naast de uitdaging op het gebied van akoestiek heb je in de Suikerfabriek ook te maken met een uitdaging op het gebied van op- en afbouwen. In de ruimte is namelijk niets aanwezig qua facilitaire voorzieningen. Waardoor je alles qua meubels en materialen moet huren (iets waar ik je graag mee help!). Niet dat dit een nadeel is, want zo kun je alles juist volledig naar eigen wens inrichten!

Fotografie: Suegraphy
Diner & inrichting: Stadslab
Fotografie: Suegraphy
Diner & inrichting: Stadslab

Het huren van spullen is ook niet per se de issue. De logistieke beperkingen van het gebouw wél. De balzaal zit namelijk op de 1everdieping en de fabriek heeft op het moment slechts een kleine goederenlift en trappen om deze te bereiken. Voor het op-en afbouwen ben je daarom genoodzaakt om een Manitoe verreiker te huren en iemand die deze kan besturen. Ik zou jullie daarom adviseren om alle adviezen en het personeel van De Suiker Events in te zetten om de op en afbouw van jullie trouwdag te realiseren.

Good to know: Je krijgt bij het huren van de Balzaal voor een evenement standaard een op- en afbouwdag van De Suiker Events cadeau i.v.m. de logistieke uitdagingen waarmee je te maken krijgt.

Fotografie: Mijn Bruidsfoto’s

Om het organiseren van je bruiloft of ander kleinschalig event in de Suikerfabriek wat gemakkelijker te maken, zijn ze momenteel (april 2020) bezig met het verbouwen van een andere ruimte beneden in de fabriek. Wat er nu al prachtig uit ziet. Laat staan hoe het er straks mét vaste bar uit komt te zien. In deze ruimte kun je circa 150 – 200 mensen kwijt en is ook een verbinding met buiten, zodat je overdag bijvoorbeeld lekker buiten kan borrelen. Je kunt het beste even contact opnemen met De Suiker Events voor de huidige staat van de verbouwing.

Good to know:
 • Er zit verwarming in de zalen.
 • Er zijn nette toiletten aanwezig.
 • Je bent bij de Suikerfabriek vrij in je keuze qua foodcatering! YAY
 • Je kan naast de deur, bij Citylab overnachten.
 • Gratis parkeren voor de deur!

DE LOODS

Een hele fijne locatie op een plek waar je deze wellicht niet zou verwachten. Maar juist dat maakt het zo leuk! Aan de voorkant van het pand zie je er namelijk niets aan af dat dit een evenementenlocatie zou moeten zijn. Zo fietste ik de eerste keer dat ik er langs ging ook aan voorbij haha!

Dit is dus de voordeur…

Eenmaal binnen wordt het wel overduidelijk. De ruimte ademt een soort van industriële luxe. Dit komt denk ik door het veelal donkergrijs/zwart kleurgebruik, beton, de grote marmeren (lichtgevende) bar en grote ramen met een verbinding naar buiten.

Buiten vind je nog een groot terras en een overkapping die ook ingezet kan worden als podium, food area of waar nog een tweede bar gebouwd kan worden. Daarnaast vind je nog een soort van zen tuintje. Al met al goed voor een private dining voor 50 personen en een goed feestje van 100 – 200 man.

Alles is er al wat faciliteiten betreft. Een goede partij aan licht en geluid, verwarming, bar, en een paar (maar niet te veel) meubelstukken. Ik vind dit zelf echt een plek met heel veel potentie! Het is namelijk nog niet heel lang actief geopend. Vanaf September 2019 heeft de locatie een nieuwe eigenaar gekregen die meer en meer evenementen hier wil gaan huisvesten. Heel tof en daarom wat mij betreft echt een aanwinst voor de stad! En ook zeker voor je bruiloft of feest. Enthousiast? Hier vind je de website van De Loods.

Good to know:
 • De loods is gelegen op een van de industrieterreinen van Groningen. Parkeren kan dus gewoon in de straat.
 • Er zit geen vaste cateraar in het pand, ook hier kun je dus zelf je foodcatering kiezen! Let wel, de loods heeft een kleine keuken!
 • De locatie kent een website met de voormalige naam: Beaushelter. Dit betreft dus dezelfde locatie!
 • Je kunt de ruimte kleiner maken door het gebruik van doeken.

DE BOVENKAMER VAN GRONINGEN

Dit is wel een heel bijzondere industriële plek in de stad! Met een ronde trap naar boven bereik je het oude waterreservoir van de watertoren. Een ruimte die is opgedeeld in 2 ruimtes, het audiotorium en de ronde zaal, die je nu dus kunt huren voor feesten en partijen! Het bijzondere aan deze locatie is de geometrische vorm, intieme setting en natuurlijk het prachtige plafond in de ronde zaal met de stalen constructie. Het is gewoon een bijzondere ruimte. De locatie heeft beneden ook nog een lounge.

Fotografie: Mark Sekuur
Foto Huis Veendam Bio Leminates
Foto KPMS

De bovenzaal is groot genoeg voor een ceremonie met 40 personen. Hoe leuk zou een ronde ceremonieopstelling in deze ruimte uitkomen! Ik zie het in ieder geval al helemaal voor me. Heb je meer gasten? Het audiotorium biedt ruimte voor 100 gasten, al heeft deze ruimte naar mijn mening geen industriële uitstraling.

Fotografie: Herbestemming Noord
Good to know:
 • Het Paleis Groningen regelt zowel de organisatie als de Catering in deze ruimte. Je kunt een ceremonie in de bovenkamer ook combineren met een receptie in Het Paleis!
 • De locatie is ook toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn, er is namelijk een lift aanwezig in het pand.
 • Betaald parkeren in een nabije parkeergarage.

Andere plekken in de stad

Uiteraard kent de prachtige stad Groningen nog meer parels. Een paar die zeker een kijkje waard zijn:

DE TOEKOMST

De laatste en ook ontzettend bijzondere plek in provincie (en dus niet in de stad) Groningen, een mega grote fabriek nabij Scheemda! Een voormalige strokartonfabriek. Er wordt nog hard gewerkt aan deze locatie. Maar ik weet dat hij jaarlijks al te bewonderen is tijdens het bijzondere festival: Grasnapolsky (Staat op mijn bucketlist voor 2021).

Fotografie Rene Kuipers

Deze fabriek doet me wel een beetje denken aan de Suiker in Groningen. Ik heb hem nog niet mogen bezoeken, maar stiekem lijkt deze plek me nóg mooier! Je vind hier namelijk nog restanten van oude machines en andere apparaten, zo bijzonder!

Fotografie Rene Kuipers

Ook buiten is er genoeg plek om te barbecueën of voor fijne receptie bij zonsondergang. En wat echt een pluspunt is (vind ik), de fabriek wordt omringt door weilanden en bomen, dat biedt toch ook echt een stukje sfeer.

Fotografie Rene Kuipers

Op foto’s wordt duidelijk dat de fabriek verschillende ruimtes kent en dat bepaalde ruimtes wel wat donkerder zijn, dan bijvoorbeeld de balzaal van de Suikerfabriek. Maar welke ruimtes geschikt zijn voor gebruik en hoe groot deze zijn is me nog niet duidelijk. Ik heb proberen contact te leggen met de organisatie van deze locatie, maar kreeg geen gehoor. Ik kan je daarom nu nog verder niets over de verschillende ruimtes, faciliteiten en mogelijke uitdagingen vertellen…. Maar zodra ik meer weet, vul ik deze blog met de informatie aan!

Tijdens Grasnapolsky Festival.
Fotografie Jelmer de Haas

 

Ken jij nog een industriële locatie in de stad of in provincie die hier nog tussen moet? Stuur mij een mailtje of bel!
Volgende week plaats ik een blog over industriële locaties in Friesland en de week daarop in Drenthe. Mis het niet!

Tot dan!

Hartelijke groet,

Willeke